Nisbetiye Mah. Bilgin Sok. 1/4 Etiler, Beşiktaş Istanbul, Turkey

Çocukluk Gülüşü

Ekran görüntüsü 2022-03-29 18-44-43

Zamanın geriye döndüremediği şeylerden bir tanesi de çocuklarımızın büyüme süreçleri. Onların bu süreçlerinde kaçırdığımız şeylerin sonuçlarıyla yüzleşmek tabii ki üzücü olurdu. Çocuklarımızın diş sağlıkları açısından, neleri ihmal ediyoruz, hangi basit tedbirlerle hayatları boyunca sağlıklı olmalarına katkıda bulunabiliriz?

Doğumda mikropsuz olan çocuklarımızın ağzı bizimle birlikte mikroplarla tanışır. Çocuğumuz büyürken emzik, kaşık gibi ağzına giren şeylerin temizliği, başkalarının ağzı ile kontamine olmaması çok önemlidir. Onların kendilerine has ağız floralarının oluşması dişeti sağlığı ve çürük eğilimlerini etkiler. Biraz büyüyüp de 2.5 yaşına geldiklerinde çene gelişimi ve diş çapraşıklıkları açısından, eğer varsa parmak emme, emzik kullanma alışkanlıklarının bırakılması gerekir. Bu konuda pedagog ve diş hekimi desteği de alınabilir. Artık diş hekimiyle tanışma zamanı da gelmiştir çünkü.

Çocuklarımızın bedenleriyle barışık olmaları ve öz bakım alışkanlıkları bebeklikte başlar. Bebeklikte çocuklarımızın dişlerini steril gazlı bezlerle temizleyebileceğimiz gibi onları iki yaşından sonra fırça ile tanıştırabiliriz. Bizim bedenimize nasıl baktığımızı gözlemlemelerinin yanı sıra kendileri de artık alışkanlıklarını edinmeye, diş fırçalamaya başlayabilir.

Bu esnada diş hekimiyle tanışan çocuklar, diş hekiminin yaptığı bir takım basit koruyucu uygulamalarla dişlerini korurken diş kontrollerine başlayarak sorunsuz bir diş sağlığı süreci başlatılmış olur.

Çocuklarımızın süt dişleri tamamlanır ve bir süre sonra da kalıcı dişlerle süt dişleri aynı anda ağızda bulunurlar. Süt dişleri, arkalarından gelen kalıcı dişlere öncülük ettiğinden doğal düşme zamanlarına kadar ağızda kalmaları kalıcı dişlerin sağlığı ve çene gelişimi açısından büyük önem taşır. Çocuklarımız da dişlerinden kaynaklanan konuşma, yeme ve görüntü bozukluklarından hoşlanmaz. Çürük süt dişi, kalıcı dişlerin çürümesine, iltihaba, arkadan çıkacak olan dişler için gerekli yerin korunamamasına sebep olur.

Onlar birey olana kadar yaşamlarına dair attığımız en önemli temellerden birisi de beslenme alışkanlıkları. Karbonhidratın beslenme rejimindeki kontrolü, karbonhidrat yeme sıklığı sistemik sağlıklarını etkilediği kadar dişleri açısından da önem taşır. Bir gün içinde karbonhidrat alım sıklığımız iki katına çıktığında çürük oluşum hızı altı katına çıkmaktadır. Beslenme alışkanlığı ve ağız tadı çocuklukta başladığından özellikle anaokulu ve okul dönemlerine geçişlerde bu alışkanlığın doğru oturmasında onlara yardım etmemiz gerekir.

Unutmayın onların büyüdüklerinde sahip olacakları güzel gülüşlerinin temelini çocuklukta hep beraber atıyoruz. Sevgiler.

bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.